Wykonanie
Tarta tatin to odwrócona, francuska
tarta z
jabłkami. Przygotowuje się ją na patelni, na której karmelizujemy
jabłka następnie przykrywamy je
ciastem kruchym lub francuskim i zapiekamy w piekarniku.
Tarta najlepiej smakuje z gałką
lodów waniliowych. Jak dla mnie to ciasto pycha, polecam.

SKŁADNIKI NA CIASTO :1 szklanka
mąki2 łyżki
cukru pudru1
jajko50 g
masła1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaSkładniki na ciasto zagniatamy, wychodzi troszkę kleiste ciasto, przekładamy je na talerzyk i odkładamy do lodówki na czas przygotowania
jabłek .
JABŁKA :4 duże
jabłka4 łyżki
cukru20 g
masłaszczypta
cynamonuPRZYGOTOWANIE :
Jabłka obieramy i kroimy na ćwiartki, delikatnie wycinamy gniazda nasienne. Na patelnię wysypujemy
cukier, dodajemy
masło i ogrzewając czekamy aż powstanie karmel, (
cukier rozpuszczamy równomiernie, cały czas mieszając, uważając aby karmel się nie przypalił )Zdejmujemy patelnię z ognia, czekamy aż zawartość ostygnie, następnie układamy plastry
jabłek w jednym kierunku tworząc wachlarz, posypujemy
cynamonem.Ciasto rozwałkowujemy na posypanym
mąką blacie, tworząc koło wielkości naszej patelni. Przekładamy je na
jabłka, patelnię z
ciastem wkładamy do piekarnika i zapiekamy około 30 minut w temperaturze 170 -180 * C.Po upieczeniu czekamy aż ciasto ostygnie, obracamy patelnię do której przyciskamy talerz i delikatnie wysuwamy placek.Podajemy z
lodami lub kleksem
bitej śmietany.


